::bdkleovirgo::..

this blog is dedicated to my life..my passion and my sensitive heart that no one seems to understand...

Sunday, August 07, 2005

::snorkeling kat pantai penunjuk, kijal..


jude ajak aku gi snorkeling kat pantai penunjuk..
dah 2 minggu dia ajak.. minggu lepas tak jadik.. so minggu ni bila dia ajak aku kata yes jek.. aku heran gak, apa yg best nyek ngan pantai penunjuk.. tak de tetanda pun ada coral ke apa.. tapi dari aku duduk rumah sesaje, baik aku gi jenjalan keluar ke.. dapat gak hirup udara segar..
we arrived at pantai penunjuk arnd 9.15am.. jude and 4 others tengah menyiapkan their diving equipment.. jude invited me over since there are extra flippers and goggles that i can use for snorkeling session.. he gave me and AZ one set each.. AZ tak penah snorkel, so aku tak de lah nak push dia sangat.. lagipun tak de life jacket.. it's just goggles & flippers.. so kalau tak confident, risau gak kalau nak ajak ke tengah laut.. sebab dekat 500 metres gak dari beach ke snorkel point tu..
jude & the rest dah masuk air by the time aku ngan AZ masuk.. since AZ tak confident nak pegi jauh, so aku jek yg proceed.. my aim is to reach the stone slab 500 metres away.. tapi aku ni bab bab menyelam ni senang get intimidated.. since AZ tak ikut, aku jek masa tu, sensorang, so kind of freaked out.. what if smtg happen?.. aku dah la x pakai life jacket that will assure me that i will float, and ombak cam kuat.. should i proceed.. i think it's only abt 50 metres away to the stone slab when i called it off and turned back.. half way, i decided to give it another try.. still, i cant get over that feelings.. so i turned back..join AZ main tetepi air instead.. hmm... tapi x de coral pun area tu.. just stones and some sea weeds.. colourful fishes of course but others tu tak de apa lah..
20 minutes later the diving group naik atas balik.. so sembang2 lah ngan they all.. hmm kan start balik niat aku nak amik diving license.. well i kind off stop the idea lepas balik dari KK last october.. i tried dicovery dive in pulau manukan.. barely 6 feet down, my ears mula sakit.. it's really painful that i need to stop the session.. geram jek.. dari dulu aku mmg mengidam nak dapatkan license tu tapi bila dah kena cam tu aku cam putus asa.. well now that the urge is back, perhaps i need to get a professional oppinion, jumpa dr ke apa... kalau Dr kata ear aku mmg problem and i cant dive, then it's a full stop for the idea.. lagipun SSI ni flexible skit compared to PADI.. i can take my time to learn how to dive and certification is only given until one is truly competent.. memula sceptical gak pasal SSI, but after reading postings on the internet, baru aku faham.. tak semesti nyek PADI k.. kita tau PADI sebab they all mmg banyak sekitar pulau2 kat malaysia ni..
hmmm.. insyallah..