::bdkleovirgo::..

this blog is dedicated to my life..my passion and my sensitive heart that no one seems to understand...

Friday, September 02, 2005

::darn nasty office politics..

sama ada aku ni mentah atau aku ni just plain lurus..
i'm the type of person yg mmg bolayan vendor vendor, esp ajak makan lunch ke dinner ke apatah lagi yg dok offer nak tau birthday aku bila ke hapa..
itu luar office lah kan.. pasal internal office lak, aku ni manalah tau bab bab suck up suck up or any typical office politic..
coming from an organization with plant environment aku lebih tau lagik pasal HSE, pasal safety daripada cara cara nak impress boss or suck up CEO or any of the MC or Board members.. to me bebenda ni alien sangat..

but now, i'm in a diff organization..
one which is small and young ppl find them self doing task which are meant for senior mgmt..
and it is here i see the vicious office politics takes center stage..
its the ppl who have the might to back stab others and cussefully doint it will find themself moving up the ladder faster..

the problem now bukan sebab aku kena back stab ke apa..
but ppl kind-off used my wekaness as a lurus bendul to seek weakness in others..
aku ni kalau dah percaya ngan org mmg i would just speak my mind jek lah, tak de selindung2..
but i know there's this sentiment now.. but i dont know how to tackle it..
dia macam virus.. infected each one along the way.. even those i trust can no longer be trusted..
kan senang kalau ada detector ke apa..

ppl yg kuat main office politic ni biasa nye ada cloud.. so bukan senang2 kita nak tepis..
kengkadang tu they all ni mmg ngam gila ngan CEO ke apa.. atau menjadi telinga pada CEO.. yelah nak naik ke atas n back stab others kena lah bukak & bawak cite ke hulu ke hilir kan..
so this really freak me out..
if i' not careful, aku yg dapat nama buruk..
tapi kalau aku main peranan, i would also playing the role as the back stabber conspirator..
dilema..

all i can do is just plainly display staright face and pretend know nothing..
as long as i dont sound or look suspicious...
tapi how do i make things right?
should i be the 'hero' by trying to resolve the whole issues..
i have always been 'vocal' during our MC or Operational Meeting..
sebab bebenda yg aku cakap kan berkait ngan operation..
tapi when it comes to bebenda soft issues ni.. sorry lah aku boleh jadik mediator.. cause i know i'm good at that...
tapi aku tak nak main ngan api..
org nak cakap apa or nak buat apa, aku tak nak terlibat..

bebenda ni kita tak boleh cakap..
hari ni kita mungkin kat atas..
besok bila kita dibawah, ada ke org nak back us up?..

i have decided that i would not intervene on any issues unless it is operational specific..
me being vocal has its limit...