::bdkleovirgo::..

this blog is dedicated to my life..my passion and my sensitive heart that no one seems to understand...

Saturday, September 10, 2005

::me and my extra big tonsil..

aku demam lagik..
sejak akhir2 ni aku kerap betul demam..
it will always start ngan tonsil aku bengkak, then sakit tekak followed by flu and cough..

so aku gi jumpa doc last thursday.. Dr kata tonsil aku extra ordinary besar nyek.. mungkin sebab aku kurang minum air dia kata.. dia suruh aku banyak minum air sebab kalau tak nanti makin teruk.. dia tak nak bagi antibiotik sebab dia kata tak elok sangat selalu amik antibiotik.. cuba latih diri guna it's own immune system utk betulkan keadaan.. betul gak apa yg dia kata tu..

Doc tu kata petanda yg tonsil aku teruk and perlu surgery are :
1. Aku berdengkur gila kuat
2. Aku kerap demam
3. Telinga aku kerap sakit.. and it would take hours to heal..
4. Aku akan selalu rasa tak segar bila bangun tidur sebab sepanjang malam badan aku akan move around to utk kurangkan dengkur.. ni berlaku tanpa aku sedari..

Doc kata dia nak tgk dulu.. kalau makin teruk he would suggest surgery..mm..surgery eks.. dengar pun gerun..

khamis malam jumaat aku sedar kul 3am and realize yg AZ dah tak de kat sebelah.. aku kuar n found dia tidur kat sofa.. aku tanya lah dia kenapa.. dia kata aku berdengkur extra kuat malam tadi.. sampai dia tak leh tidur.. biasa nyek dia ok jek aku dengkur tapi malam tadi macam nak bergegar bilik tu aku dengkur.. mungkin sebab aku tengah demam n sakit tekak tu.. dia kata sorry and request lah yg aku tidur sensorang jek malam tu.. at this point mmg aku rasa nak jek buat surgery tu dan dan ni jugak.. mana boleh kalau org yg aku sayang pun dah terganggu..

Aku selalu gak dengar rg gi buat tonsil surgery.. i called my mom today to inform her.. dia kata kalau dah surgery kena jaga tekak bebetul lah sebab tonsil tu yg elakkan infection.. emm..pulak.. perhaps i should follow the doc's advice.. drink alot of water.. aku ni mmg malas nak minum air.. kengkadang terasa cam dehydrated pun ada.. isk isk isk..

we'll try this first for the next 2 - 3 months.. kalau lepas kerap minum air pun tonsil ni still macam ni, i have no choice but to go for the surgery..