::bdkleovirgo::..

this blog is dedicated to my life..my passion and my sensitive heart that no one seems to understand...

Monday, March 27, 2006

::ekspress kesatuan = syarikat lahanat..

mungkin dah mentaliti org melayu atau org malaysia sendiri kot.. mungkin sebab kita ni dibesarkan untuk sentiasa mementingkan adab dan tatasusila atau mungkin jugak cara kita dibesarkan yg tak mengalakkan kita mempersoalkan setiap arahan yg diberikan..
atas sebab our way of upbringing lah kot kita ni jugak lemah.. sentiasa beri peluang pada org untuk mudah pijak kepala kita..
mungkin jugak atas dasar ini ia memberi satu loop hole yg mudah digunakan org untuk menindas golongan yg bertatasusila ini..

mukadimah yg panjang lebar ni membawa ke pengalaman yg aku lalui hujung minggu yg lepas..
asala nya aku ngan AZ nak balik ke Ipoh... ibu ngan ayah mintak kami balik tolong pindah rumah dari sitiawan ke ipoh..
since tak de tiket dari kemaman, kami telah membeli tiket dari kuantan instead.. kami pastikan bas tu bas VIP sebab personally aku tak sanggup nak mengharungi 7-8 jam naik bas 4 seater.. setiap tiket berharga dlm RM35..
bas kesatuan tu tiba dalam jam 1.30.. ok lah mmg naik bas VIP.. tapi bila naik atas memang tak de seat number.. seat number kat atas tiket sekadar hiasan semata mata.. kami diarahkan duduk dimana-mana shj.. nasib baik dapat 2 seat sekali.. boleh aku ngan AZ duduk bersama.. tapi aku dah mula rasa tak sedap esp bila conductor tu sibuk suruh kamu simpan tiket baik2 esp kepada yg nak ke ipoh n lumut.. and then dia kata akan tukar bas kat KL.. hmm lagi lah aku tak sedap hati.. perjalanan bas ok la.. tak de apa yg terjadi.. sesampai jek kat KL kami tak masuk terus ke puduraya tapi berhenti kat tepi jalan bertentangan ngan pudu raya... bebetul didepan pejabat Syarikat Kesatuan tu.. ok lah walaupun aku mmg tak puas hati sebab aku beli tiket bas express bukan bas lompat lompat, tapi aku malas nak pikir.. yg penting aku nak sampai ke destinasi jek..
bila kami turun, kami diminta utk ikut ada seorang mamat yg keluar dari office pejabat tu.. ok fine.. kami ikut jek la.. kami di bawa ke puduraya.. platform 14.. so kami diminta berkumpul macam anak kambing dlm reban kat bawah tu.. masa tu aku dah panas dah.. aku senyap jek.. then si mamat tadi bagi pesan, tunggu sampai arahan sekumpulan bebudak selekeh yg melepak macam mat rempit kat tepi lorong bas tu.. masa tu aku dah syak 1001 perkara dah.. "..sial la.. nak kata musim cuti sekolah or musim raya, tak jugak.. apahal ni nak kena tetukar bas.." then masuk sebijik bas Indah express yg maha buruk aku rasa bebila masa boleh runtuh.. langsir yg kain lap meja aku lagi lawa.. dgn bau hapak.. aku tak tau lah aircond macam mana.. AZ kata tu lah bas nyek kot.. salah sorang budak macam mat rempit tadi ke depan n mula memanggil sesiapa yg nak ke Ipoh/Lumut tiket kesatuan sila naik bas ni.. WHAT!!!.. i paid VIP seat on an express bus and i get this treatment??.. what the fuck!!...
AZ masa tu dah mula nak angkat beg masuk ke bas.. aku dah tarik muka "..i am not going in that bus.. i paid a good 70 bucks not for some horrid ill managed bus like that..." .. AZ tanya lah ngan mat rempit tadi, tunjuk tiket bas kesatuan tadi.. ".. ha ke lumut naik naik bas ni.." .. aku yg dah panas terus keluar ayat ".. eh saya bayar tiket VIP kenapa saya kena naik bas buruk ni.. kenapa sampai macam ni..." nak tahu apa si lahanat ni jawab.."nak naik tak ni?.. kalau tak nak naik tak yah la naik.. boleh cakap elok2 tak kita ni bangsa melayu..ada tatasusila.." what the fuck.. aku pulak yg kena herdik.. HOI LAHANAT.. KO HENGAT KO TU MELAYU SANGAT NAK SESINDIR AKU??.. YG KO TU MENGANIAYA BANGSA SENDIRI SEBAB NAK UNTUNG KO TAK FIKIR??.. SAPA YG BERTATASUSILA?? AKU YG TANYA HAK AKU KE ATAU KO YG NAK UNTUNG ATAS ANGIN MACAM NI.. PUKIMAK BETUL...
.."i'm not going on that bus.. i'm leaving.. awk nak naik, naik la.. saya tak kan naik bas tu.. saya bayar bukan nyek mintak sedekah nak naik bas ni.. i'm going up stairs,.. i;m going to ask their mgmt.. kalau no response i'm going to make a valid police report that this company is ripping off malaysian like nobody's business.. "
yang aku geram nyek..6-8 org yg naik bas sama ngan aku tu terus jek rerebut naik bas buruk tu.. tak terfikir langsung pasal hak they all.. tak ambil pusing pun bas apa yg diberi...
... i rush upstairs.. yup AZ followed..
I left all the luggage to him and went back to the office of EKSPRESS KESATUAN tadi tu..
"..saya beli tiket dari kuantan.. untuk ke lumut.. tadi saya dibawa ke KL ni dan diminta utk ditukar bas.. ok lah saya tak kisah lagi.. ni sekarang saya diminta naik bas Indah ekspress yg macam bas kilang nak runtuh.. boleh tolong jelaskan"
"..en ni naik bas apa"
"bas kesatuan lah apa lagi.."
"..bas ke lumut jam 6.45 ni la.. "
"..saya bayar tiket VIP, 3 seat.. saya beli utk keselesaaan, kalau tak nak selesa saya beli jek tiket bas yg lain yg 4 seat tu.. ni dah la bukan bas VIP, buruk pulak tu,.. saya nak balik ni bukan main main.. balik nak melawat mak bapak saya.."
so minah ni panggil nyonya pulak..
nyonya ni dengan muka sombong kata.." lu tak mau baik lu naik bas jam 7 lah.. lu tunggu lagi lah..kalau mau sekarang lu naik itu bas.."
"..hello.. i paid ok.. bukan saya mintak sedekah sama lu.. u ingat i naik bas ni free ka?? i bayar tau.. sekarang sama ada u bagi i naik bas yg lain or u refund balik.. saya tak kisah tau mau buat police report.. u sudah tipu ramai org.."
"..cam ni lah bang.. abg pegi balik kat kaunter, mintak bagi tiket lain.. ada satu lagi bas jam 7 ni utk ke Lumut.. tu bas kesatuan n VIP seat tapi kena tunggu sekejap la.."
"..awak baik bagi confirmation bebetul ngan saya.. saya nak awak bagi saya tiket lain.. saya tak nak ulang alik turun naik bila org kat kaunter bagi tau tak boleh naik or tukar pulak.."
"..saya jamin boleh.. "
"..awak jangan ingat awak boleh tipu semua org.. ada sesetengah org ambil benda ni seriously.. dan saya memang tak teragak agak nak buat laporan.."

aku blah jek terus ke puduraya..
terus tuju ke kaunter n demand a new ticket.. they say i dont need the tiket boleh pakai yg tu n dia bagi nombor bas kat aku..
pukul 7, bas kesatuan vip seat...

at this point aku terfikir.. aku ni jarang2 travel naik bas.. masa study dulu selalu la.. tapi this is the 1st time aku tengok syarikat yg amik kesempatan atas org ramai macam ni.. and persoalan yg timbul, kenapa tak ada org yg mempersoalkan syarikat2 macam ni??.. kenapa kita duduk diam, jadik tunggul and just menurut apa yg 'mat rempit' tu arahkan.. kalau they all nak aniaya bagi bas kilang pun ko naik jugak..
sedangkan we have paid the fare for a VIP express bus..
RM70 bukan lah hal sangat.. mungkin nilai tu sendiri tak besar.. tapi yg aku perjuangkan adalah hak aku sebagai seorang pengguna..
hak aku sebagai rakyat malaysia..
i demand for the service that i have paid for..
aku bukan tunggul.. aku bukan bodoh.. aku belajar tetinggi bukan untuk diperbodoh-bodohkan macam ni..
yg aku hairan adalah kesedaran tentang hak kita sebagai pengguna..
yg kaya adalah tokey SYARIKAT BAS KESATUAN tu bukan nyek mak bapak kita
kenapa kita nak bagi org pijak kepala kita?
kenapa kita nak bagi org arah kita buat itu buat ini walaupun kita sendiri tak suka?
what power does these PIRATE BAS KESATUAN has over us that we can not say no?
kalau masa jajahan belanda, ingeris n jepun tu lain lah.. even that pun kita masih boleh memberontak untuk perjuangankan tanah air kita
tapi di zaman serba moden ni minda kita masih jumud and bersikap " tak apa lah.." "alah biar lah.." "sapa lah kita nak persoal.."
kalau kita berterusan sikap macam ni, tak hairan lah org org 'bijak' akan terus memijak kepala kita
dan kita akan terus merintih dlm rancangan2 bersama mu, buletin utama atau segala jenis rancangan yg meminta belas ihsan ni..
sebab kita biarkan diri kita diperlakukan sedemikian rupa..
it is our own doing.. for failing to stand for our rights..

I will never step my foot nor would i put my money on BAS KESATUAN forever..
sebab aku ni bangsa yg merdeka, dan aku benci bangsa yg menganiaya dan mengambil kesempatan atas org lain..