::bdkleovirgo::..

this blog is dedicated to my life..my passion and my sensitive heart that no one seems to understand...

Friday, April 28, 2006

Demi Malaysia : antara diplomasi dan sovereignty, there's a limit!!

disclaimer : this write up is about Malaysian politics.. no offense meant but just my way expressing my opinion as a responsible citizen who loves his country.. i'm not ashamed to admit that i'm a nationalist...



"Nevermind that I may not build great monuments or glittering cities. What is important to me is that what we do today, what we change today, will enable us to succeed now and far into the future,"

there's a limit..

melayu tak mengajar bangsa nya menjadi kurang ajar.. melayu tak mengajar bangsa nya menjadi bongkak dan mendabik dada..

aku tak pernah rasa insulted yang amat hingga lah ketika kenyataan akhbar bahawa malaysia bersetuju untuk menjual pasir dan memberi airspace kepada singapura.. selang beberapa hari, kenyataan itu ditarik balik.. beberapa minggu kemudian terpampang di dada akhbar "Scenic Bridge Project is scrapt!!"... i was shocked.. then i read the explanation in it..

malaysia decided to scrap the idea cause they foresee an investment will go down the drain if later Singapore raised the my-right-to-say-no-cause-the-causeway-is-my-share-too flag.. what if Malaysia decided to go ahead with the scenic bridge project, building the bridge on it's territory then joins the existing causeway on Singapore's side only to find it self drowned in the legality issues (which all of us know, Singapore is the land where politician's game is suing their oppositions.. ).. Malaysia will find itself being sued and it's billion investment goes down the drain.. the bridge will be left hanging in midair...

at first, i take that decision and reasoning in good faith..

then the main stream media starts to play the good-goverment-now vs bad-previous-government.. stating it was Tun Mahathir's fault that started off the issue during his tenure as the prime minister.. Tun Mahathir is Malaysia's best leader to date.. his good governance, stern decision, fight for sovereignty of Malaysia at international stage is skill no one in Asia able to emulate.. he's our tiger.. our vision, our true leader.. Pak Lah decision to criticize his former boss on 'decision making' is not wise at all... he has scrap major development project laid by the ex premier.. by saying that "it's a waste of tax payer's money" is unjustifiable when these so called glitering-buildings are the catalyst for development towards Malaysia Vision 2020.. we are seeing inflation at a raise.. so does BLRs.. are our economy moving towards what we want it to be??.. will his idea of replacing these catalyst projects with songket and batik industry (in remembrance of his late wife.. gosh Mahathir never made his personal life and issues as a national issue before.. this is the first.. ala Evita Peron it seems now..) is what the nation really need??.. yes in some areas of the country like in Kelantan and Terengganu, by establishing this industry may be justifiable but not for the whole nation to give it fullest attention..

i'm not commenting my leader out of no respect, but i felt that malaysia from day to day are becoming 'weak' in the sense of standing for our rights, dignity, sovereignty as a independent country.. aku malu dengan pendirian mengalah pemimpin kita sekarang ini.. apakah kita tak mampu bertindak tanpa dipengaruhi oleh orang lain?.. apakah agenda diplomasi tak punya sempadan maka hampir semua boleh kita abaikan, ketepikan, campak kan atas nama diplomasi??..

we used to stand tall.. we are well respected for our policy, for our stern voice that upholds our right and sovereignty, tapi credibility ini semakin terhakis dari hari ke hari.. bukan sekadar di luar negara tapi juga dalam negara.. lihat lah bagai mana pemimpin kita digula gula baik oleh penyokong kerajaan mahupun pembangkang.. agenda diplomasi ini wajar dirujuk kembali jika pemimpin mahu terus relevan.. banyak suara yang dimutekan.. akhbar mula memaparkan apa yg mahu dipapar oleh pemimpin (kerana org org pemimpin adalah juga org org media??) pada aku suasana sekarang lebih teruk dari masa zaman Tun Mahathir.. masa Mahathir, kita masih diberitahu ttg boikot atau kempen kempen pembangkang (walaupun aku akui tak menyeluruh tapi ia masih di paparkan) tapi isu minyak tidak langsung di tonjol oleh media tentang penentangan rakyat.. (i have no objection on the decision to reduce the subsidy.. what i'm saying here is our media is not potraying it at all..)..begitu juga bantahan rakyat tentang tidak persetujuan mereka dengan keputusan kerajaan yang terlalu mudah mengalah kepada singapura dalam isu Scenic Bridge itu... yang dipaparkan adalah persetujuan demi persetujuan yang sesugguhnya menjilat punggung pemimpin.. sama macam stesen swasta yang tak semena mena menjadi champion songket dan batik.. cukup cukup lah jilat jilat ni...

aku malu bila kita tunduk pada singapura terlalu mudah.. apakah selepas jambatan ini, isu Batu Putih juga bakal menyaksikan kita berputih mata??apa yang cuba dipaparkan sekarang adalah agenda malicious yang mahu mengherdik Tun Mahathir dan polisi polisi yang ditetapkan beliau sebelum ini.. media mengambarkan seolah olah Mahathir membantah tindakan kerajaan melupuskan project itu kerana tidak mahu beri perkara yang diminta oleh singapura iaitu jualan pasir dan ruang udara.. seolah olah menyatakan yang Mahathir mahu kerajaan setuju dengan syarat Singapura dan dalam hal ini kerajaan adalah hero rakyat yang tak akan tunduk pada singapura kerana bantahan rakyat dan menegakkan our sovereignty... sedangkan pada dasar nya kita terlalu bacul menegakkan hak kita sebagai negara merdeka kerana kita takut pada sebuah negara kuman seperti Singapura.. pada kerajaan Singapura yang pakar dlm hal saman menyaman.. kita takut.. kita kecut teloq.. pada aku kita bacul...
Apa yang mahu diperkatakan oleh Mahathir adalah pada dasar nya Singapura sudah bersetuju.. bukti pada surat surat rasmi antara kedua dua belah negara.. esp bila surat itu menyatakan tentang pengakuan pemimpin Singapura bahawa Malaysia ada hak utk membangunkan apa aja di atas tanah merdeka nya... sama juga dengan Malaysia yg tak membantah Singapura menambak pulau nya.. apakah Singapura berhenti menambak tanah di negara nya bila Malaysia membantah?.. Apakah Singapura naikkan bendera putih kerana takut Malaysia akan menyaman Singapura kerana menambak negara nya?.. tak kan?.. malah mereka berani mengusul membeli tanah malaysia untuk ditambak di singapura!!.. ironi bukan??.. tapi itulah hakikat yang berlaku sekarang... bangsa yang sebelum ini gerun dengan negara jiran nya sehingga phobia mereka yang bukan bukan gara gara dasar Malaysia yang menegakkan hak sovereignty hingga pakatan bersama US dan Israel dijalin sekarang sudah mula bijak bertindak kerana loop hole Malaysia sekarang bukan dlm perlembagaan, undang undang atau rules and regulations tapi di nakhoda nya sendiri.. yang berlayar dalam kapal diplomasi tanpa hala tuju sebenar...

Please read :

1. Open letter by Tun Mahathir on the Scenic Bridge Issue
2. Response by Tun Mahathir to ambasador at large Tan Sri Fuzi Abd Razak


apakah pemimpin kita sekarang terus relevan?.. sewajar nya agenda diplomasi ini harus disimpan dlm peti sejuk dahulu.. kita harus mengorak langkah ke depan.. jika kita mahu maju kita harus berani ambil risiko.. pelaburan harus diteruskan.. ini agenda nasional.. agenda rakyat.. bukan agenda peribadi yang mahu menjadi Hero Diplomasi... kerana dalam usaha kita mahu jadi Hero Diplomasi.. kita ditertawakan.. baik di luar mahupun di dalam..